O klubu

Temelj je vzgoja domačih mladih igralcev, katerim želimo zagotoviti možnost igranja košarke v vseh starostnih kategorijah, vključno s člansko. Domači igralci so redko dobivali priložnost za igranje v članski kategoriji, kar je povezano tudi s strokovnim delom v mlajših starostnih kategorijah.

Krepiti trenerski kader na vseh nivojih, vpeljati sistematično delo in predvsem zagotavljati osnovne pogoje za dobro delo. Nastop ekip naših mlajših kategorij in članske na najvišjih nivojih. Mariborski košarki je mesto v vrhu 1. SKL in še kaj več, da fantje, ki prihajajo iz mariborske košarkarske šole, ponovno nosijo vodilno vlogo v slovenski članski košarkarski reprezentanci.

Ob vzgoji igralcev, bomo posebno pozornost posvetili tudi vzgoji domačih trenerjev in usmerjali potenciale v druge prvine, ki tvorijo košarko kot celoto. Izmenjavati izkušnje z drugimi klubi in institucijami doma, v zamejstvu in na tujem.
S košarkarsko šolo želimo promovirati šport kot pomembno življenjsko komponento. Z ustvarjanjem življenjskih prijateljstev in z gledalci pa ustvariti dobro ozračje okoli mariborske košarke.

1948
Začetek
Vse se je začelo leta 1948, ko so gimnazijci, bodoči člani Poleta, začeli z organiziranim delom. Takrat so imeli že prve prvenstvene tekme v republiški ligi. Tedanji Polet se je hitro zavihtel v republiški vrh in postal pomemben dejavnik v slovenski košarki, prav tako prisoten na zvezni ravni. V 50-ih letih se je klub preimenoval v Branik in s tem imenom dosegel največje uspehe.
1969 / 1970
I. zvezna liga
V sezoni 1969/1970 je Branik s skupnimi mariborskimi močmi igral v I. zvezni ligi. Bili so tudi padci, članska ekipa je večinoma nastopala v I. republiški ligi, a vselej je bilo ospredju delo z mladimi. Branik je predstavljal enega centrov kvalitetne vzgoje košarkarjev.
1991 - 2000
Po osamosvojitvi
Po osamosvojitvi je klub nosil imeni Satex Branik in Pošta Branik. Do leta 2000 pa neprekinjeno igral v I. slovenski ligi ter večkrat krojil vrh lestvice. V letih 1995 in 1996 je igral v mednarodnem pokalnem tekmovanju Radivoj Korać.
2004
Vrnitev med prvoligaše
Leta 2004 je sledila vrnitev med prvoligaše, toda sodelovanje med najboljšimi slovenskimi klubi je bilo kratkotrajno, številne finančne težave so bile preveliko breme.
2006-
Zgradili smo nove temelje
Treba je bilo začeti od temeljev. Novo obdobje, zdaj Akademskega košarkarskega kluba Branik, se je začelo s prihodom znamenitega jugoslovanskega košarkarja Maria Primorca, ki je s svojo kvalitetno mladinsko šolo postavil temelje zdajšnjemu klubu. Nova dvorana Lukna v športnem parku Ljudski vrt je dala možnosti novemu napredku. Rezultati so prišli hitro, članska ekipa se je že leta 2008 uvrstila v I. B-ligo, mladinci so leta 2009 osvojili naslov državnih prvakov. Kakovost strokovnega dela z mladimi je opazna na reprezentančni ravni. Klub se kadrovsko in strokovno še naprej krepi, igra Branika temelji na domačih igralcih. Je edini, ki v mestu izvaja selekcijski proces od U-9 do članske ekipe. Včlanjenih je skoraj 150 otrok, deluje na kar devetih osnovnih šolah.
NaslovMladinska ulica 29, 2000 MariborID za DDVSI27311864
1435779TRRSI56 0417 3000 1181 848
E-poštainfo@akkbranik.siSpletna stranwww.akkbranik.si
GSM+386 31 313 469Facebook akkbranik
Instagram @akk.branik